El municipi de Gandia ha sigut triat com a seu del Tercer Simposi Internacional de Focs Festius del Mediterrani, un esdeveniment que tindrà lloc el mes d’abril de 2018 i que convocarà experts i d’estudiosos de les festes relacionades amb el foc. La decisió que fora Gandia la seu organitzadora es va produir la setmana passada en la ciutat de Reus, amb motiu de la celebració de la segona edició d’este simposi, a què va assistir una representació municipal per a arreplegar el compromís d’organització, segons han informat en un comunicat.

Entre els motius aportats per a l’elecció de Gandia es va tindre en compte la consideració de Gandia com a Capital Cultural Valenciana, junt amb el fort arrelament que tenen en la ciutat les festes falleres, una de les manifestacions culturals més significatives i més conegudes fora del territori valencià.

Telmo Gadea, president de la Federació de Falles de Gandia, ha assegurat que “és voluntat de la Junta Local Fallera apostar decididament pel tema de la pirotecnia, mascletaes etc… en aquest 2018”. Com és tradició, cada any les falles de Gandia disparen mascletaes els 4 dies però amb motiu d’aquesta cita internacional, la Federació de Falles es planteja organitzar altres esdeveniments fallers on la pólvora siga part fonamental de la festa, al igual que potenciar els actes tradicionals com les mascletaes o la macro despertà fallera.

Els objectius d’este simposi vénen motivats per la necessitat de crear xarxes de relació en la diversitat d’expressions festives que tenen en el foc el seu nexe comú d’unió i que s’estenen per tot el Mediterrani. L’organització d’esta tercera edició estarà a càrrec del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Gandia i serà dirigit per un comité assessor on estaran presents associacions, centres d’estudis, departaments universitaris i institucions autonòmiques.