En el nou espectacle de Pep Gimeno “Botifarra”, De banda a banda del Mediterrani, el cantaor xativí col·labora amb el cantant i violinista marroquí Ahmed Touzani, fent una fusió de la música valenciana i magribina.

 

Es tracta d’un concert ben especial, fet a quatre mans amb Ahmed Touzani, nascut a Tànger i resident ja fa anys al Genovés, al costat mateix de Xàtiva. Allò que un dia fou una simple trobada entre aquests dos artistes, després d’anys de col·laboracions esporàdiques ha acabat desembocant en un projecte exuberant i amb una sonoritat riquíssima.

 

I és que en aquest concert es poden escoltar 12 peces en que les músiques tradicionals valenciana i nord-africana es barregen amb tota naturalitat. Com diu encertadament en el text de presentació el prestigiós crític musical Josep Vicent Frechina, “Botifarra” i Ahmed Touzani “detecten en les músiques populars de les dues bandes de la Mediterrània parentius propers, avinences melòdiques estretes, ritmes consanguinis, afinitats subtilíssimes.”

 

Continuant amb el mateix text, l’autor també fa constar que el disc “conté dues càrregues ideològiques de gran calat: d’una banda, la impugnació de la interessada divisió entre “ells” i “nosaltres” que busca alçar barreres infranquejables i ocultar les proximitats culturals; i de l’altra, la mirada a la Mediterrània com un espai de convivència i intercanvi, i no com la frontera funesta i letal en què l’han convertida les polítiques miserables i deshumanitzades amb què estem sent castigats. Ningú no podrà negar que trobar espais on regna l’entesa i la humanitat, en uns temps tan incerts com els actuals, resulta francament reconfortant”.

 

Els músics que completen la formació són Xus Belda (percussió), Pere Ródenas (guitarra i llaüt àrab), Hèctor Peropadre (acordió, llaüt i dolçaina), Juanra Martí (dolçaina i flabiol), Ricard Soriano (dolçaina i flabiol) i Òscar Cortés (baix elèctric).

 

El repertori està format en un 90% per temes que “Botifarra” no havia enregistrat mai, i inclou, per citar-ne només alguns, temes d’Ontinyent, Xàbia, Biar, Rotglà i Corberà, el Genovés, i el tema tradicional castellà El romance de Gerineldo. Les cançons escollides per Ahmed tracten temes com ara les bodes tradicionals marroquines o la immigració, entre altres.

 

Aquest espectacle es va estrenar el passat 15 d’agost de 2018 a Xàtiva, i el 15 de març d’enguany s’ha presentat també a Barcelona.

 

De banda a banda del Mediterrani (publicat pel segell Temps Record, de Terrassa) ha estat guardonat amb al Premi al Millor disc de música d’arrel, dins els Premis Carles Santos de la Música Valenciana, en una cerimònia celebrada en el Teatre Principal de Castelló de la Plana el 8 de novembre de 2018.